Cum se întreține tapetul?
Tapetul este o metodă modernă și din ce în ce mai populară de înfrumusețare a caselor, spațiilor comerciale și birourilor. Pentru a ne bucura cât mai mult timp de modelele deosebite ale tapetului, acesta trebuie întreținut și curățat corespunzător.
Cele două lucruri la care trebuie să fim mai atenți sunt umiditatea și lumina directă a soarelui. Tapetul creat special pentru zone cu umiditate ridicată rezistă foarte bine în timp, pe când tapetul de hârtie se va deteriora rapid în aceste condiții.
În cazul expunerii directe la soare pentru perioade lungi de timp, tapetul se decolorează mai accelerat decât tapetul care este ferit de expunerea directă. Astfel, cand avem posibilitatea să alegem, este de preferat să optăm pentru decorarea cu tapet a pereților laterali geamurilor.
Metode de curățare a tapetului
Aspirarea
Cea mai simplă metodă de curățare a tapetului, indiferent de materialul din care este confecționat, este aspirarea cu o perie moale. Dacă această metodă nu mai face față și tapetul este tot murdar după aspirare, este timpul să îl speli.
Spălarea
Cu o cârpă curată, albă (pentru a evita posibilitatea de a lăsa culoare pe tapet), înmuiată în apă călduță poți încerca să speli tapetul. Acest lucru se face cu mișcări ușoare, de sus în jos. Tapetul de hârtie nu poate fi spălat cu apă, dar există soluții speciale de spălare a acestuia.
Dacă spălarea cu apă nu este suficientă pentru a scoate murdăria, poți adăuga puțin detergent. În acest caz, clătirea este necesară, pentru a nu lăsa urme pe tapet.
Uscarea
Cel mai bine este să ștergi tapetul la final cu o lavetă uscată, din microfibră și să aerisești foarte bine încăperea până la uscarea completă a peretelui.
Tapetul aspirat și curățat de praf periodic își va menține culorile vii pe o perioadă mult mai lungă și va rezista mai bine în timp. Cu toate acestea, tapetul nu trebuie spălat atunci când faci curat în retul casei, ci doar atunci când consideri ca este cu adevărat murdar.